konga

Monday, February 15, 2016

How to start a commercial Goat Farming Business in Nigeria


Summary: Starting a goat farm is a simple process if you do your business homework well. It is all about preparation and developing a goat farming business plan of action and seeing through that plan is done.
If you think you got what it takes to start a goat farm, these business guidelines will multiple your chances to start out right and successfully

Learn about goats
Study and know every thing there is to know about goats. Learn there mating patterns. Learn how many kids a goat mom can produce. Learn the best food for goats and their eating habits. What’s the life span of a goat? Learn how to care for goats and learn its basic needs.

Decide what type of goat business you want to do
Goat farming is a diversified business. Goats produce diary and they also make great meat. Goats can also be breed to sell. As a business owner explore these avenues where in you can make money. Decide on which areas you want to focus your attention on. Identify the purpose of your goat farming business.


Determine on how big you want your business to start
Study your business plan and business moves carefully. Determine the number of goats you want to begin with. Pick a number that would be substantially enough to get things moving depending on the purpose of your goat farming business. Is it 10 or 20? Then determine also a supplier who can supply good quality stock of goats
Advertise

Get the news out that you opened a business. Use your circles of influence and promote your goat farm. Place signage along the road to advertise your business. Develop a website where people can check your farm virtually

About Goat Farming
Goat is a multi functional animal and plays a significant role in the economy and nutrition of landless, small and marginal farmers in the country. Goat rearing is an enterprise which has been practiced by a large section of population in rural areas. Goats can efficiently survive on available shrubs and trees in adverse harsh environment in low fertility lands where no other crop can be grown. In pastoral and agricultural subsistence societies in India, goats are kept as a source of additional income and as an insurance against disaster. Goats are also used in ceremonial feastings and for the payment of social dues.

In addition to this, goat has religious and ritualistic importance in many societies. The advantages of goat rearing are :
The initial investment needed for Goat farming is low.
Due to small body size and docile nature, housing requirements and manage mental problems with goats are less.
Goats are friendly animals and enjoy being with the people.
Goats are prolific breeders and achieve sexual maturity at the age of 10-12 months gestation period in goats is short and at the age of 16-17 months it starts giving milk. Twinning is very common and triplets and quadruplets are rare.
In drought prone areas risk of goat farming is very much less as compared to other livestock species.

Unlike large animals in commercial farm conditions both male and female goats have equal value.
Goats are ideal for mixed species grazing. The animal can thrive well on wide variety of thorny bushes, weeds, crop residues, agricultural by-products unsuitable for human consumption.

Under proper management, goats can improve and maintain grazing land and reduce bush encroachment (biological control) without causing harm to the environment.
No religious taboo against goat slaughter and meat consumption prevalent in the country.

Slaughter and dressing operation and meat disposal can be carried without much environmental problems.
The goat meat is more lean (low cholesterol) and relatively good for people who prefer low energy diet especially in summer and sometimes goat meat (chevon) is preferred over mutton because of its "chewability"

Goat milk is easy to digest than cow milk because of small fat globules and is naturally homogenized. Goat milk is said to play a role in improving appetite and digestive efficiency. Goat milk is non allergic as compared to cow milk and it has anti-fungal and anti bacterial properties and can be used for treating urogenital diseases of fungal origin.


Goats are 2.5 times more economical than sheep on free range grazing under semi arid conditions.
Goat creates employment to the rural poor besides effectively utilizing unpaid family labor. There is ample scope for establishing cottage industries based on goat meat and milk products and value addition to skin and fiber.

Goat is termed as walking refrigerator for the storage of milk and can be milked number of times in a day.
Feeding habits of goats
By means of their mobile upper lips and very prehensile tongues, goats are able to graze on very short grass and to browse on foliage not normally eaten by other domestic livestock.

Goats have fastidious eating habits. They will accept a wide variety of feed, appreciate it and thrive on it, but what is acceptable to one goat is not always acceptable to others. In general goat will refuse any kind of feed which has been soiled either by himself or by other animals.


Goats consumes wide varieties of feeds and vegetation than either sheep or cattle.
It has been shown that goats can distinguish between bitter, sweet, salty and sour tastes and that goats have higher tolerance for bitter tastes than cattle.
Goats will consumes certain species at definite stages of maturity and reject them at other times.

The rumen is not developed at birth, but young kids start picking at hay or grass at 2-3 weeks of age and by 3-4 months the rumen is fully functional.

Unlike sheep, goats relish eating aromatic herbs in areas of sparse food supply, and hence can penetrate deep into the desert.
Browse (means eating of leaves of bush and trees) forms an important part of the diet of goats. It has been observed that when goats find opportunities to browse for about 8-9 hours a day the goats can take care of their maintenance and slow rate of growth.

The practical rationing of goats should be based on cheap foods such as browse pasture, and agricultural and industrial waste. In rationing goats, it must be firmly borne in mind that they cannot compete with pigs and poultry in efficiency of conversion of concentrates to protein food , nor under most circumstances, can they compete with advanced dairy cattle in utilization of concentrates for milk production.

Despite goats similarity to other livestock in general digestive efficiency, there is considerable evidence that it is exceptionally efficient at digesting crude fiber. Jang and Majumdar compared the digestive efficiency of goats, sheep buffaloes and cattle fed on spear grass in its post flowering stage and groundnut cake. Crude fiber is exceptionally well digested by goats.

There is evidence that the basal metabolic rate and thyroxin production of goats are higher than in sheep and cattle, which may be why goats appear to require a some what greater maintenance ration than is usually recommended for sheep and cattle.
Goats are fond of leguminous fodders. They do not relish fodders like sorghum and maize silage or straw. They reluctantly eat hay prepared from forest grasses, if cut in early stages, but very much relish hay prepared from leguminous crops.

The nutrients conversion efficiency for milk production of a dairy cow is on an average 38%, whereas for goat it ranges between 45% to 71%.
Goat has also an outstanding mineral requirement. A small body with a high metabolic rate; a digestive system occupying at least a third of its body, and producing milk richer in minerals than the cows.

i hope this content will help your business mind:

you can like to subscribe to our sme promotions by contacting us on: 
08024914202
dmegyblog@yahoo.com
instagram:9ja_smepromotions
twitter: @dmegy
fb: dmegy'sblog